Olej z Pestek Granatu Nierafinowany 50ml Chmara Blend
Chmara Blend

Olej z Pestek Granatu Nierafinowany 50ml Chmara Blend

30,13 zł
Przejdź do sklepu

Dostawa od 12,69 zł

Opis

Olej z nasion granatu jako składnik kosmetycznyOlej z nasion granatu to surowiec roślinny wykorzystywany w formulacjach kosmetycznych, ceniony za unikalny skład chemiczny i szerokie zastosowanie w różnorodnych produktach pielęgnacyjnych.

INCI : (Punica Granatum Seed Oil)Numer CAS 84961-57-9Numer EINECS 284-464-0Charakterystyka składuOlej z nasion granatu zawiera:Kwas punikowy (ok. 41%) – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy sprzężonych kwasów tłuszczowych, wykazujący strukturalne podobieństwo do CLA.

Kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone – stanowiące bazę lipidową oleju.

Fitosterole (0,4–0,6%) – głównie beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol.

Fitoestrogeny – m.in. genisteina, daidzeina, kumestany.

Estrogeny sterydowe – np. 17-alfa estradiol (0,3%), estron.

Gamma-tokoferol – forma witaminy E.

Polifenole – w niewielkim stężeniu (0,015%).

Zastosowanie w kosmetyceOlej z nasion granatu znajduje zastosowanie w formulacjach:Produktów o działaniu rewitalizującym i odbudowującymKosmetyków przeciwstarzeniowych i ujędrniającychPreparatów ukierunkowanych na pielęgnację skóry dojrzałej i wymagającej odżywieniaKosmetyków wspomagających pielęgnację skóry problematycznejFormulacji wzmacniających barierę lipidową skóryFormy stosowaniaDozowanie:1–100% – możliwe stosowanie zarówno jako czysty olej, jak i komponent mieszanin olejowych.

Sposoby aplikacji:Bezpośrednio na skórę – jako samodzielny olejek pielęgnacyjny.

W połączeniu z innymi olejami roślinnymi – do aplikacji na twarz, ciało, włosy, paznokcie.

Jako dodatek do kosmetyków DIY – np. wzbogacenie kremów, balsamów, serum, maseczek glinkowych.

Do formulacji profesjonalnych – w recepturach kremów, maseł, olejków, serum i emulsji.

Przykładowe zastosowanie w formulacjachKremy do twarzy – wspierające elastyczność i kondycję skórySerum olejowe – wzmacniające i nawilżająceBalsamy do ciała – o działaniu regenerującymOlejki do masażu twarzy i ciała – wspomagające pielęgnację skóry suchejKosmetyki do włosów i paznokci – pielęgnacja końcówek i płytki paznokciaOlej z nasion granatu to wielofunkcyjny składnik, który sprawdza się zarówno w pielęgnacji podstawowej, jak i w bardziej zaawansowanych kosmetykach specjalistycznych.