Olej z pestek Pigwy tłoczony na zimno, nierafinowany 20 ml
Esent

Olej z pestek Pigwy tłoczony na zimno, nierafinowany 20 ml

12,89 zł
Przejdź do sklepu

Dostawa od 12,69 zł

Opis

METRYKA PRODUKTU Olej z pestek (nasion) pigwy, tłoczony na zimno, nierafinowany 20 ml. Surowiec kosmetyczny (Raw Material): Olej z Pestek Pigwy Nazwa INCI: Chaenomeles Seed Oil Numer CAS: 92113-11-6 Jakość: 100% naturalny, nierafinowany olej, tłoczony na zimno.

Metoda pozyskiwania: Tłoczenie na zimno nasion pigwowca (Chaenomeles).

Właściwości fizyczne: Kolor: Jasnożółty do złotego.

Zapach: Delikatny, subtelny, owocowo-orzechowy.

OGÓLNE PRZEDSTAWIENIE PRODUKTU Olej z pestek pigwy to wyjątkowy, polski surowiec kosmetyczny o niezwykle szerokim spektrum działania. Tłoczony na zimno z nasion owoców pigwy, jest bogactwem witamin, antyoksydantów i doskonale zbilansowanych kwasów tłuszczowych. Jego uniwersalność sprawia, że jest cennym składnikiem w formulacjach do niemal każdego rodzaju cery – od tłustej i problematycznej, przez wrażliwą i naczynkową, aż po suchą i dojrzałą. GŁÓWNE SKŁADNIKI AKTYWNE Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT): Kwas linolowy (Omega-6): Zapobiega utracie wody z naskórka i reguluje procesy jego rogowacenia.

Kwas linolenowy (Omega-3): Przyspiesza odnowę komórkową, normalizuje pracę gruczołów łojowych i pomaga redukować przebarwienia.

Kwas oleinowy (Omega-9): Działa zmiękczająco i poprawia przenikanie innych substancji aktywnych.

Witaminy i Antyoksydanty: Jest naturalnym źródłem prowitaminy A, witaminy C, witamin z grupy B (w tym amigdaliny), a także flawonoidów i garbników, które zwalczają wolne rodniki.

DZIAŁANIE PRODUKTU Pielęgnacja Cery Problematycznej i Tłustej: Działa łagodząco i przeciwzapalnie, wspomagając walkę z trądzikiem. Pomaga regulować nadprodukcję sebum, zapobiegając powstawaniu niedoskonałości.

Pielęgnacja Cery Naczynkowej: Dzięki zawartości witaminy C i flawonoidów, uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałając powstawaniu tzw. "pajączków".

Działanie Regenerujące i Ochronne: Przyspiesza gojenie się uszkodzonego naskórka, tworzy na skórze delikatną warstwę okluzyjną, która chroni przed utratą wody i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Pielęgnacja Włosów i Paznokci: Wzmacnia cebulki włosów, zapobiegając ich wypadaniu, a także regeneruje rozdwojone końcówki. Odżywia i wzmacnia łamliwą płytkę paznokcia.

STOSOWANIE W FORMUŁACH KOSMETYCZNYCH Zalecane stężenie: 10–100%.

Zastosowanie: Jest doskonałym, aktywnym olejem bazowym lub składnikiem w formulacjach kosmetycznych.

Przeznaczenie w formułach: Kremy i sera do cery tłustej, mieszanej, dojrzałej i naczynkowej; odżywki i wcierki do włosów; kosmetyki do pielęgnacji dłoni i paznokci.

Przykładowe zastosowania w recepturach: Jako główny składnik w olejkach do demakijażu i w metodzie OCM.

Jako baza lub składnik aktywny w serach olejowych, kremach na dzień i na noc.

Jako składnik dwufazowych nawilżaczy w połączeniu z hydrolatem lub kwasem hialuronowym.

Jako kluczowy składnik w zabiegach olejowania włosów i w maskach regenerujących.

PRZECHOWYWANIE Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym miejscu, w temperaturze 10-20°C (optymalnie 15°C). POCHODZENIE PRODUKTU Olej został wytłoczony i jest konfekcjonowany w Polsce.