Opis
METRYKA PRODUKTU Olej z Nasion Pietruszki, Nierafinowany, zimnotłoczony 20 ml. Surowiec kosmetyczny (Raw Material): Olej z Nasion Pietruszki Nazwa INCI: Carum Petroselinum (Parsley) Seed Oil Numer CAS: 84012-33-9 / 8000-68-8 Numer EC (EINECS): 281-677-1 / - Jakość: Olej nierafinowany, tłoczony na zimno.
Metoda pozyskiwania: Tłoczenie na zimno nasion pietruszki zwyczajnej (Carum Petroselinum).
Właściwości fizyczne: Kolor: Ciemnozielony.
Zapach: Charakterystyczny, intensywny, ziołowy.
OGÓLNE PRZEDSTAWIENIE PRODUKTU Nierafinowany olej z nasion pietruszki to prawdziwy "koncentrat z ogrodu warzywnego" dla skóry. Tłoczony na zimno, zachowuje swój intensywny zielony kolor i pełnię bioaktywnych składników. Jest to specjalistyczny olej o potężnych właściwościach przeciwzapalnych, rozjaśniających i wzmacniających, dedykowany do pielęgnacji cery problematycznej, naczynkowej, dojrzałej oraz włosów i paznokci. GŁÓWNE SKŁADNIKI AKTYWNE Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT): Doskonale zbilansowany profil kwasów linolowego (Omega-6) i oleinowego (Omega-9) (po ok. 45% każdy), które odbudowują barierę lipidową i nawilżają.
Witaminy i Karotenoidy: Jest naturalnym źródłem witaminy C (kluczowej w walce z przebarwieniami), a także witamin B1, B2, K oraz karotenu (prowitaminy A).
Flawonoidy i Fitosterole: Związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i wzmacniającym barierę skórną.
Olejki Eteryczne: Niewielkie ilości m.in. mirystycyny i apiolu odpowiadają za silne właściwości antyseptyczne.
DZIAŁANIE PRODUKTU Pielęgnacja Cery Problematycznej i Naczynkowej: Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Wzmacnia i uszczelnia kruche naczynka krwionośne. Stymuluje produkcję kolagenu, poprawiając jędrność skóry.
Rozjaśnianie Przebarwień i Wyrównanie Kolorytu: Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych składników w walce z przebarwieniami, plamami i nierównym kolorytem cery.
Działanie Regenerujące: Przyspiesza gojenie się ran i wspomaga regenerację naskórka.
Pielęgnacja Włosów, Skóry Głowy i Paznokci: Zapobiega wypadaniu włosów, odżywia i wzmacnia cebulki. Wzmacnia również cienką i zniszczoną płytkę paznokcia.
Działanie Antycellulitowe: Poprawia mikrokrążenie, działa detoksykująco i drenująco, wspomagając walkę z cellulitem.
STOSOWANIE W FORMUŁACH KOSMETYCZNYCH Zalecane stężenie: 5–100%.
Zastosowanie: Jest doskonałym olejem bazowym lub składnikiem aktywnym w szerokiej gamie kosmetyków.
Przeznaczenie w formułach: Kremy, sera i maseczki do cery problematycznej, naczynkowej i dojrzałej; produkty przeciwcellulitowe; preparaty rozjaśniające i wybielające; odżywki i wcierki do włosów.
Przykładowe zastosowania w recepturach: Jako składnik olejowej maski na skórę głowy: Należy wmasować mieszankę olejową w skórę głowy na 15-30 minut przed myciem.
Jako składnik dwufazowego serum: Wymieszany w dłoni z wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu, tworzy lekką emulsję nawilżającą.
Jako główny składnik w zabiegu olejowania włosów: Aplikowany na suche lub wilgotne włosy na minimum 20 minut przed myciem.
PRZECHOWYWANIE Olej należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej (optymalnie 15-20°C). POCHODZENIE PRODUKTU Olej został wyprodukowany w Polsce.
