D-Pantenol 75% (Prowitamina B5) 100 ml
Esent

D-Pantenol 75% (Prowitamina B5) 100 ml

45,27 zł
Przejdź do sklepu

Dostawa od 12,69 zł

Opis

METRYKA PRODUKTU D-Pantenol 75% (Prowitamina B5) 100 ml. Surowiec kosmetyczny (Raw Material): D-pantenol 75% (Prowitamina B5) Nazwa INCI: Panthenol, Aqua Numer CAS: 81-13-0 Numer EINECS: 201-327-3 Jakość: 75% wodny roztwór D-pantenolu, bez dodatku konserwantów.

Właściwości fizyczne: Postać: Bezbarwna, gęsta, lepka ciecz.

Rozpuszczalność: Doskonale rozpuszczalny w wodzie i alkoholach; nierozpuszczalny w tłuszczach.

OGÓLNE PRZEDSTAWIENIE PRODUKTU D-pantenol, znany szerzej jako prowitamina B5, to jeden z najbardziej fundamentalnych i wszechstronnych składników aktywnych w kosmetyce. Jest to prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego), co oznacza, że po wniknięciu w głąb skóry, włosów czy paznokci, ulega biologicznemu przekształceniu w swoją aktywną formę. Dzięki tej właściwości jest niezwykle skuteczny i ceniony za swoje intensywne działanie nawilżające, łagodzące i regenerujące. DZIAŁANIE PRODUKTU D-pantenol to prawdziwy "opatrunek" i eliksir nawilżający, którego działanie jest widoczne na wielu płaszczyznach. Działanie na Skórę: Nawilżanie: Jest doskonałym humektantem – wnika w głębsze warstwy skóry, gdzie wiąże i zatrzymuje wodę, znacząco poprawiając poziom nawilżenia.

Łagodzenie i Regeneracja: Działa silnie przeciwzapalnie i kojąco. Przyspiesza podział komórek naskórka, stymulując naturalne procesy regeneracyjne. Jest niezastąpiony w preparatach łagodzących skutki oparzeń, w tym oparzeń słonecznych.

Działanie na Włosy: Wnika w strukturę włosa (włókno keratynowe), nadając mu połysk, gładkość i sprężystość. Zmniejsza tendencję do rozdwajania się końcówek i pogrubia włosy, zwiększając ich objętość.

Działanie na Paznokcie: Nawilża i wzmacnia płytkę paznokcia, zwiększając jej elastyczność i twardość, co zapobiega łamaniu i rozdwajaniu.

STOSOWANIE W FORMUŁACH KOSMETYCZNYCH Zalecane stężenie: Kosmetyki do skóry (kremy, balsamy, serum): do 5% Kosmetyki do włosów (odżywki, szampony): do 1-1.5% Zastosowanie: Jest bezpiecznym i szeroko stosowanym składnikiem w niemal wszystkich typach formulacji kosmetycznych – od kremów nawilżających, przez balsamy po opalaniu, aż po odżywki do włosów i paznokci.

Sposób użycia: Jako składnik rozpuszczalny w wodzie, należy go dodawać do fazy wodnej emulsji.

PRZECHOWYWANIE Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, chroniąc przed bezpośrednią ekspozycją na światło słoneczne.