Opis
Chmara Blend, Lanolina bezwodna, 500 mlLanolina bezwodna jest popularnym składnikiem w kosmetykach i produktach do pielęgnacji skóry ze względu na jej zdolność do nawilżania i zmiękczania skóry. Jest to cenny składnik w wielu produktach do pielęgnacji ust, kremach nawilżających, balsamach do ciała, maści, kremach do rąk i innych produktach pielęgnacyjnych. Dzięki swojej zdolności do zatrzymywania wilgoci w skórze, lanolina bezwodna pomaga w utrzymaniu nawilżenia skóry i chroni ją przed utratą wody, co jest szczególnie ważne w przypadku skóry suchej i podrażnionej.
Termin lanolina bezwodna oznacza, że jest to odmiana lanoliny, która nie zawiera wody. Lanolina to naturalny wosk pochodzenia zwierzęcego, pozyskiwany z wełny owczej. Lanolina bezwodna została poddana procesowi oczyszczania i odwodnienia, aby pozbyć się zawartej w niej wody, pozostawiając tylko składniki tłuszczowe. Nasz produkt posiada zaświadczenie, że w procesie jej pozyskiwania nie ucierpiało żadne zwierzę.
Zastosowanie w przemyśle kosmetycznymTo emulgator typu w/o, który tworzy tłuste emulsje, idealna do tworzenia maści, treściwych balsamów, kremów do rąk, mydeł, pomadek, domowych kosmetyków do cery suchej, atopowej i problematycznej.
Stosowana w produkcji detergentów do prania, ze względu na właściwości zmiękczające.
Właściwości lanoliny bezwodnejJej właściwości doceniono już w XIX wieku. Była podstawowym surowcem kosmetycznym używanym do wyrobu kremów oraz maści. Zawiera alkohole nienasycone i kwasy karboksylowe, przez co świetnie Chroni skórę przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Skład ma zbliżony jest do składu ludzkiego naskórka. To bezpieczny i antyalergiczny produkt. Jako emolient pomaga chronić skórę przed nadmierną utratą wody.
Stosowanie jej przynosi również korzyści dla włosów - Zmniejsza łamliwość, rozdwajanie końcówek oraz ułatwia rozczesywanie.
Działanie Lanoliny bezwodnej:Świetny emulgator: na 100g potrafi utrzymać nawet 200g wody.
Zmiękcza, wygładza oraz natłuszcza naskórek,Łagodzi podrażnienia, przyśpiesza gojenie się ran.
Stosuje się ją do pielęgnacji cery suchej, atopowej, łuszczącej się orazw pielęgnacji przy podrażnieniu brodawek związanych z karmieniem piersią,Dobrze przenika w głąb skóry,Tworzy film na powierzchni skóry, dzięki czemu zatrzymuje wodę.
Skład:Cholesterol, izocholesterol, lanosterol, dihydroergosterol, dihydrolanosterol, metacholesterol, hydroksycholesterol, alkohol lanylowy, cetylowy i cerylowy, kwas cerotynowy, kwas karnaubowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Farmakopea Europejska wprowadziła wymóg badania zawartości pestycydów w lanolinie; ich ilość nie może przekraczać 1 ug/kg.
Pojemność: 500 mlKolor: od ciemno żółtej po brązową gęsta maź.
Rozpuszczalność: rozpuszczalna w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie.
Zapach: Charakterystyczny, podobny do alkoholuTemperatura topnienia: 38-42°CTen produkt to surowiec kosmetyczny, nie kosmetyk. INCI: LanolinNumer CAS: 8006-54-0Numer EINECS: 232-348-6
